Toplam Ziyaretçi Sayısı: 4831536 • Son Eklenen Belge Tarihi: 2018.04.24
Biyofilmler: Yüzeylerdeki Mikrobiyal Yaşam
Tam Metin için Tıklayınız (PDF)

İlhan Gün, Fatma Yeşim Ekinci

Özet
Eksopolisakkarit matriks içinde sıvı bir yüzeye tutunan mikroorganizma topluluğundan oluşan biyofilmler gıda endüstrisi için ciddi problemlere neden olmaktadır. Hücre dışı polimerik matriks, biyofilmlerin önemli yapısal öğesidir. Polisakkarit, protein, DNA ve sudan oluşan hücre dışı matriks, biyofilm hücrelerinin tutunmasını sağlar. Matriksin en önemli fonksiyonlarından birisi UV radyasyon, farklı pH koşulları, ozmotik basınç, su kaybı, antibiyotik gibi birçok faktöre karşı bakteriyi korumaktır. Bu makalede, gıda sanayisini ilgilendiren en önemli sorunlardan biri olduğu için, biyofilm oluşumu, yapısı ve önlenmesi hakkında bilgiler derlenmiştir.

Anahtar kelimeler: Biyofilm, eksopolisakkarit matriks, gıda sanayisi

Gıda Etkinlikleri Takvimi Nisan 2018

Gıda Teknolojisi Derneği'nin 24. Olağan Genel Kurul Toplantısı, 18 Nisan 2018 Çarşamba günü saat 14.00, Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü

3. Uluslararası Gıda Teknolojisi Kongresi 2018 Ekim Kapadokya. Bizi izleyin...